Emekli Maaşını Düşüren Hatalar !

Türkiye`den Emekli Olacaklar İçin Çok Önemli Duyuru !!

Bilindiği üzere yurtdışı borçlanması yaparken Emniyet müdürlüğünden yurda giriş çıkış kayıtları istenilmektedir. Bu belgeyi alan vatandaşlar emekli olmak için bu sürelere göre borçlanma yapabilmektedir. Hangi tarihte hangi saatte hangi dakikada hangi havalimanından ya da gümrük kapısından Türkiye`ye giriş çıkış yaptığınız 1992 yılından beri dijital sisteme kaydedilmektedir.

Asıl sorun burada başlamaktadır. Zira özellikle 1992-2000 tarihleri arasındaki bu kayıtlar %60 oranında hatalıdır. Şöyle bir örnek vermek gerekirse örneğin 1993 Temmuz ayında Almanya’dan Türkiye`ye tatile gittiniz. Agustos 1993 tarihinde ise ülkeden çıkış yaptınız. SGK ev hanımlığı ya da işsizlik süresini borçlandırırken Türkiye`de geçirdiginiz bu süreyi borçlanma kapsamından çıkarmaktadır. Normalde bir ay kaldıysanız bu süreyi borçlandırmıyor. Sorun giriş ya da çıkış kayıtları birbirini takip etmediğinde başlıyor. Örneğin Ağustos 1993 tarihindeki çıkışınız sisteme işlenmemişse bir sonraki çıkış tarihine kadar ülkede kaldığınız kabul ediliyor. Eğer siz 1995`de tekrar giriş çıkış yaptıysanız 1993-1995 arası dönemi borçlanma kapsamına dahil etmiyorlar. Bu sorun bazıları için geç yaşta emekli olmaya sebebiyet veriyor. Süresi yetersiz olanlar için ise emekli başvurusunun reddine yol açıyor. Bazıları için ise emeklilikte aylık 300-500 TL maaş kaybına yol açıyor.

SGK ya da ataşelik memurları ya da uzman adı altında insanların borçlanma işlemlerine bakan kişiler bu sorun konusunda vatandaşı bilgilendirmiyor. Vatandaşlarda mevcut durumu kabulleniyor. Amaç sadece emekli olmak degildir. Asıl amaç az ödeyerek en erken yaşta en yüksek maası alabilmektir. 400 TL daha az emekli maaşı almak size yılda 4800 TL, 10 yılda ise en az 48.000 TL maaş kaybı demektir. Formlarınızı dolduran memurlar bu hesabı yapmamaktadırlar. Sizin ne kadar maaş alacağınız ile coğu zaman ilgilenmemektedirler.

İşlemlerinizi uzman bir avukat eşliğinde yaptırmanızı ve yurda giriş çıkış kayıtlarındaki bu düzensizlikleri düzelttirmenizi tavsiye ederim. Zira emekli olduktan sonra artık bu hataları düzeltmek için çok geç olacaktır. O durumda bir avukat bile size yardımcı olamayacaktır.

Avukat Talha Barut
Gänsemarkt 44, 20354 Hamburg
040 636 93 310