Anneler hem Almanya’dan hem de Türkiye’den Emekli Olabilir!

Almanya`da çocuk doğuran ve yetiştiren annelerin başka hiçbir çalışmaları olmasa bile emekli olma hakları bulunmaktadır. Bu konuda 01.01.1992 öncesi ve sonrası doğan çocuklar için bir ayrıma gitmek gerekiyor:

01.01.1992`den Önce Doğan Çocuklar İçin!

Buna göre 01.01.1992 tarihinden önce doğan her bir çocuk için doğumunu takip eden aydan itibaren 24 ay çocuk yetiştirme süreleri (Kindererziehungszeit) olarak kabul edilmektedir. Aynı çalışma süreleri gibi zorunlu sosyal sigorta süresi (Pflichtbeitragzeit) sayılan bu süreler sayesinde 5 yıldan fazla sigortalılık süresini sağlayan anneler hiç çalışması olmasa dahi Almanya`dan emekli olabilmektedir. 01.01.1992 yılından önce Almanya`da yasal oturuma sahip bir kadının Almanya`da 3 çocuk doğurmuş ve çocuklarına bakmış olması durumunda yaşı geldiğinde emekli aylığı alma hakkı bulunmaktadır.

Bilgilendirme videosu için tıklayınız:

01.01.1992`den Sonra Doğan Çocuklar İçin!

01.01.1992 tarihinden sonra doğan her bir çocuk için ise 3 yıl sigorta yatırılmaktadır. Çocuk doğumunu takip eden aydan itibaren 36 ay süreyle sigorta yatırılmaktadır. Bu da yasal bir oturum ile 01.01.1992 tarihinden sonra 2 çocuk doğurmuş bir anneye Almanya`dan emekli olma hakkını vermektedir.

Çocuklardan biri 01.01.1992 tarihi öncesi diğeri de sonrası doğmuş ise bu durumda 2 çocuk ile de emekli olmak için yeterli sigorta süresi elde edilebilmektedir.

60 Ay Yeterli!

Almanya`da emeklilik için asgari 60 ay sigortalılık sürelerinin bulunması gerekiyor. Tek çocuk doğumu yaptığı için bu süreyi tamamlayamamış herhangi bir çalışması da olmayan anneler isteğe bağlı prim ödeyerek bu sürelerini 60 aya tamamlayabilir ve emekli olmak için gerekli sigortalılık süresini sağlayabilirler.

Almanya`da yasal bir oturumla bulunmamış annelerin bu haktan yararlanma imkânı bulunmamaktadır. Çocuğunu kendi yetiştirmemiş anneler de bu haktan yararlanamamaktadır.

Birçok insan Almanya`da bu sürelerin otomatik olarak işlendiğini düşünüyor. Maalesef genel bir kural olan “Hak verilmez, alınır!” ilkesi burada da geçerlidir. Siz müracaat ederek gerekli işlemleri yapmadıkça çocuklarınız için sigorta yatırılmıyor ve bu imkanlardan yararlanamıyorsunuz.

Türkiye’den de Erken Emekli Olabilirsiniz!

Almanya`da işletilen çocuk doğumları Türkiye`de de çalışma kabul edilmektedir. Özellikle ilk çocuk doğumunu takip eden ay başı, o tarihte henüz çalışmaya başlamamış kadınlar için sigorta başlangıcı sayılıyor. Türkiye`de ilk sigorta başlangıcına göre emekli olacağınız yaş ve gün sayısı hesaplanıyor. Bu açıdan bakacak olursak Türkiye açısından da çocukların işletilmiş olması büyük önem taşıyor. İlk çocuk doğumu sigorta başlangıcı sayılıyor.

Her ne kadar Türkiye`de 2019 yılında emeklilik sistemi köklü değişikliğe uğrayarak zorlaştırılmış olsa da hala daha az ödeyerek yüksek emekli maaşı almanın yolları bulunuyor. Maalesef SGK`ya müracaat edenlere sadece Bağ-Kur`dan emekli olmanın yolları anlatılıyor. SSK`dan borçlanma imkânlarından hiç bahsedilmiyor. Bundan dolayı da insanlar ya emekli olmaktan vazgeçiyor ya da çok ödeyerek az maaş alıyor. Halbuki hala insanların hakkettiği kadar az ödeyerek hakkettiği kadar yüksek maaş almasının birçok yolu bulunuyor. Ama bu imkan ve yollar insanlara gösterilmiyor. Bundan dolayı maalesef insanlar kendilerine çıkarılan borçlanma tutarlarını ödeyemiyor ve Türkiye`nin sağladığı sosyal güvenlik şemsiyesinden yararlanamıyorlar.

Çocuk yetiştirme sürelerinin işlenmesi için doldurmanız gereken form (V0800) için tıklayınız: V0800

Daha ayrıntılı bilgi için YouTube kanalımızı ve Facebook sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere…

Avukat Talha Barut

www.talhabarut.com

YouTube : Avukat Talha Barut

Facebook: @avukatimiz

040 636 93 310