Oyun Devam ederken yeni kurallar konulamaz!



Hepinizin yakından takip ettiği üzere 19.07.2019’da çıkarılan yeni bir yasa ile Devlet çok ödeyecek ancak az maaş alacak bir sisteme geçti. Ancak bu sistemi 01.08.2019 tarihinden sonra başvuracak olanlara uygulayacağını ilan etti. SGK ise bu Kanunda maaşlara ilişkin bir hüküm olmadığı halde 15.08.2019 tarih ve 2019/16 Sayılı genelge ile yurtdışı borçlanma bedellerini yıllar önce yatırmış ancak henüz aylık bağlatmamış olanların maaşlarını yarı yarıya düşürdü. Bu genelgeye göre 01.08.2019 tarihinden sonra aylık bağlatma talebinde bulunacak binlerce insan düşük aylığa bağlanacak. Tabii ki bundan etkilenmeyecek kişiler de var. Ancak bu kişilerin istisnai olduğu düşünülecek olursa yurtdışında yaşayanların büyük çoğunluğunun mağdur olacağı aşikâr.
Bu genelge ciddi bir haksızlığı da beraberinde getirmektedir. Yıllardır emekli aylığı alan kişiler bu düzenlemeden etkilenmemektedir. Buna karşın parasını yatırmış ancak değişik sebeplerden dolayı aylığını başlatmamış kişiler ise ödüllendirilmesi gerekirken cezalandırılmaktadır.

Nasıl ki bir Futbol maçında kurallar bellidir ve oyun esnasında yeni kurallar konulamaz ise aynen o şekilde de işlemlerini başlatmış ve ödemelerini tamamlamış kişiler için de oyun devam etmektedir ve kriterler değiştirilemez. Bu kişiler kendi geçimlerine yetecek bir maaş alacağı düşüncesiyle o prim bedellerini ödediler. Emekliliklerinde geçinemeyecekleri bir maaş alacaklarını bilmiş olsalardı bu yatırımı yapmamış olacaklardı. Eskiden işlemlerini yapmış olan kişilere artık emekli maaşını şu şekilde hesaplayacağım diyerek haksızlık yapmak vicdanlarda kabul edilebilecek bir durum değildir. Hukuki yollara başvuranlar için de mahkemeler buna müsaade etmeyecektir. Ancak SGK neden insanları dava açmaya zorlamaktadır? Neden vatandaş ile SGK mahkemelerde karşı karşıya getirilmektedir? Kanaatimce SGK şansını denemektedir. Kendileri de bu şekilde bir düzenleme yapamayacaklarını yaptıkları taktirde mahkemeden döneceğini bilmektedir. Ancak herkesin mahkemeye başvurmayacağını hesap ederek bu durumu kabullendirmeye çalışmaktadır. Ümit ediyorum ki bu sorun biran önce kendiliğinden çözümlenecek ve genelgede gerekli değişiklikler yapılacaktır. Aksi halde SGK gurbetçinin açtığı binlerce dava ile muhatap olacaktır.

Avukat Talha Barut
Gänsemarkt 44, 20354 Hamburg
040 636 93 310
Konuyla ilgili videomuzu aşağıdaki linke tıklayarak izleyebilirsiniz…

Avukat Talha Barut
Avukat Talha Barut

Emeklilik Yaşı Gelenlere Acil Duyuru !!!
SGK primlerini ödemiş, emekli olma yaşı gelmiş ama henüz çalıştığı ya da yardım aldığı için aylıklarını başlatmamış olan kişilerin acilen bu genelgeye karşı gerekli girişimlerde bulunması gerekmektedir. Aksi halde bu durumda olan birçok kişi 2400 TL yerine 1200 TL civarında olacaktır. Bu kişilerin dosyalarını takip eden avukatlara acilen başvurmaları kendi menfaatlerine olacaktır.

SSK’dan Emeklilik Daha Zor Ama İmkansız Değil !!!
Yeni çıkan yasa ve genelgelere rağmen hala SSK’dan emekli olma imkânı mevcuttur. Daha az ödeyerek daha yüksek maaş almak isteyenlerin Sosyal Güvenlik Hukukunda Uzman avukatlara başvurması önem arz ediyor. Emekliliği zorlaştıracak yeni genelgeler çıkmadan başvurmayı düşünenlerin bir an önce gerekli işlemleri yapması gerekmektedir. Çok hızlı bir şekilde değiştirilen yasayı duymadıklarından dolayı başvuramayanlara ücretsiz danışma hizmeti sunmaktayız. Çarşamba günleri saat 16:00’da açık kapı günümüze gelenlere gerekli bilgilendirme yapılacaktır.

Avukat Talha Barut